top of page

Jouw eerste wedstrijd

Binnenkort is het zover. Je gaat je allereerste wedstrijd rijden. Wat kan je verwachten en wat wordt er van jou verwacht? Hoe verloopt zo’n wedstrijd?


Het wedstrijdsecretariaat van de club meld je na overleg aan voor de wedstrijd. De kosten voor het deelnemen aan een wedstrijd bedragen meestal ongeveer €50,-.

Je krijgt van het wedstrijdsecretariaat een mail met het tijdsschema van de wedstrijd. Je moet MINIMAAL één uur voor aanvang van jouw categorie aanwezig zijn.

Bij aankomst meld je je eerst bij de inschrijfbalie en overhandig je twee cd's met je kürmuziek en laat je je wedstrijdlicentie zien (deze dien je zelf aan te vragen bij de KNSB via hun website). De licentie wordt gecontroleerd en mag je meteen weer meenemen. De cd's lever je in en krijg je na de wedstrijd weer terug.


Vervolgens meld je je bij jouw trainer, die je gaat begeleiden. De trainer begint vervolgens met de warming-up en neemt ook (op het droge) jouw kür nogmaals met jou door. Dit inlopen mag je doen in je clubpak maar mag ook al in je wedstrijdpakje.

Heb je je wedstrijdpakje nog niet aan dan ga je na inlopen omkleden. Ook zorg je dat je haren netjes zitten. Als je speldjes gebruikt, zorg er dan voor dat die heel goed vast zitten. Heel wat speldjes etc. vallen er tijdens het kürrijden uit en dat is zeer gevaarlijk voor de overige deelnemers. Zorg ook voor mooie make-up, zodat je stralend op het ijs staat. Trek daarna een warm trainingsjack over je schaatspakje aan en zorg eventueel voor een deken tijdens het wachten!

Daarna trek je je schaatsen aan en meld je je weer bij je trainer/begeleider.


Tijdens wedstrijden wordt je ingedeeld in een groepje van ongeveer 5 tot 8 rijders. Dit groepje gaat gezamenlijk inrijden. Het inrijden duurt 4 minuten. Als je nog één minuut hebt, dan wordt dat omgeroepen. Bij het inrijden ga je eerst een rondje inrijden om even het gevoel te krijgen van het ijs en vervolgens ga je je kür één keer rijden. Daarna rijd je naar je trainer toe die zal aangeven wat je nog even extra moet oefenen. Als de 4 minuten om zijn gaan alle rijders, behalve de eerste rijder van jouw groepje, van het ijs. De eerste rijder begint aan de wedstrijd.

De andere deelnemers wachten in de dug-out, aan de boarding of achter. Zorg dat je warm blijft door te blijven bewegen. Jouw trainer/begeleider blijft bij je.

Als je aan de beurt bent schaats je het ijs op, maakt een begroetingsbuiging naar de jury en zoekt je plek op de baan voor je startpositie. Probeer niet teveel aan de jury en publiek te denken. Dit is jouw moment.

Nadat je kür klaar is maak je weer een buiging naar de jury en het publiek, ga je naar je trainer toe en kleed je je wel of niet om en zorg je dat je op tijd aanwezig bent bij de prijsuitreiking.

Vergeet na de wedstrijd niet je cd's weer op te halen.


Checklist, wat neem je mee:

  • zorg dat je een wedstrijdlicentie hebt aangevraagd bij de KNSB en neem deze mee naar de wedstrijd
  • cd met kürmuziek
  • schaatsen, wedstrijdpakje, panty, handschoenen, spullen voor je haar, (eventueel) make-up
  • gymschoenen voor inlopen
  • clubpak voor inlopen
  • eten en drinken
  • zakdoekjes
bottom of page